
VIIKON KASVIKORTTI
Metsäruusu
Rosa majalis

METSÄRUUSU
"Ruusujen maailmassa rakkaus, ystävyys ja jopa suru saavat äänen. Kuuntele tarkkaan mikä niistä sinua puhuttelee. Ruusu on tunteiden kieli, joten voit hyvin kertoa tunteesi ruusun kautta läheisellesi, jos sanat tuntuvat tällä hetkellä liian vaikeilta saattaa ulos. Puhtaus ja viattomuus kuuluvat nyt tähän hetkeen. Jotkut asiat ja tilanteet eivät välttämättä ole sitä, miltä ensivaikutukseltaan tuntuvat tai näyttävät. Ole varovainen ja kuulostele miltä sinusta tuntuu tämän asian äärellä. Sillä, se voi liittyä myös romantiikkaan, jota et ole edes miettinyt tai salaisuuksiin, joita pitää varjella muilta. Eli voit joutua osallistumaan keskusteluihin, joissa vaaditaan luottamuksellisuutta. Onko sinulla nyt voimaa tällaiseen vuorovaikutukseen? Ole ainakin varovainen, ruusujen piikkien lailla, myös tuossa vuorovaikutuksessa voi piillä uhka, vaara tai pettymyskin."
Metsäruusun Chakrat ovat :
Juurichakra
Napachakra
Jalokivichakra
KUKKIEN KUNINGATAR!
Ruusut ovat isokukkaisia, piikkisiä pensaita. Ruusuja on viljelty hyvin pitkään, Kiinassa ja itäisen Välimeren alueella jo ainakin 4.000–5.000 vuotta. Suomen luonnossa tavattavia ruusulajeja on kymmenkunta, osa niistä on vakiintuneita karkulaisia.
Metsäruusu kukkii Suomessa kesä-heinäkuussa ja on luonnonvarainen. Se on viisiterälehtinen ruusu, sitä tavataankin Siperiasta Skandinaviaan. Suomessa laji on yleinen lähes koko maassa. Metsäruusu kasvaa lehdoissa, lehtokallioilla, valoisissa ja rehevissä rantametsissä ja tienvarsilla.
Metsäruusu kasvaa 20–200 cm. korkeaksi. Kukka on yksinkertaisen kaunis vaaleanpunainen viiden terälehden muodostama ja mietotuoksuinen. Kiulukka taas on pieni noin 1 cm halkaisijaltaan, pallo- tai naurismainen. Kiulukassa on useita siemeniä ja vähän pehmeää tahmeaa hedelmälihaa, ja sitä voi hyödyntää kotikeittiössä. Niiden maku on makeahkon ruusumainen. Metsäruusun ravintoarvot ovat hyvät, E- ja C-vitamiinin sekä flavonoidiarvot on erilaisissa testeissä todettu korkeammiksi kuin esim. tarhakurtturuusuilla. Kiulukat ovat metsäruusulla kuitenkin verrattain pieniä ja satoisuuskin vaihtelee.
RUUSULAJEJA
Karjalanruusu, Pohjois-Karjalan maakuntakukka.
Koiranruusu on eurooppalainen villiruusu.
Orjanruusu on pohjoinen villiruusu, jota tavataan rannikolla.
Okaruusu ja Iharuusu ovat hyvin paikallisia ja eteläisiä.
Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji. Kurtturuusu kestää sateet, tuulet, kuivuuden ja pakkaset ja sietää myös suolavettä. Runsaudellaan kurtturuusu tukehduttaa muun kasvillisuuden ja leviää tehokkaasti. Kurtturuusun Rosa rugosa -laji ja sen valkokukkainen muoto Rosa rugosa f. alba on luokiteltu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi!!
MUISTAHAN, Kurtturuusua ja sen
valkokukkaista muotoa ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n
ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, saattaa markkinoille, välittää
taikka myydä tai muuten luovuttaa. Sen sijaan kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut eivät
ole sääntelyn piirissä.
Tiesitkö, että Metsäruusun ja kurtturuusun risteymä, Pietarinruusu on suosittu puutarhajaloste, mutta yhteisillä kasvupaikoilla myös aito luonnon risteymä.

https://www.luopioistenkasvisto.fi
RUUSUN TERÄLEHTIEN VOIMA
Ruusut, jotka kasvavat luonnossa tai puutarhassa ovat kaikki syötäviä.
Ruusussa on niin paljon aromia, että sen maku ja tuoksu säilyvät pitkään kuivattunakin. Voit säilöä ruusun terälehtiä myös etikkaan, hapattamalla, alkoholiin tai sokeriin tai pakastaa ne vierekkäin jääpala-alustalla. Ensimmäisen vuoden aivan nuoret, vaaleanvihreät versot ovat makeita ja mehukkaita. Niitä voi syödä kuorittuina sellaisenaan tai salaatin seassa. Vihreät lehdet käyvät yrttiteeksi. Niitä voi hiostaa aromin voimistamiseksi.

Ruusun terälehdet sisältävät karotenoideja, flavonoideja ja haihtuvaa öljyä, jossa on muun muassa sitrunellolia, geraniolia, nerolia, linalolia ja sitraalia. Terälehtien sisältämä C-vitamiini kuitenkin yleensä häviää kuivattaessa. Punainen väri sisältää rubiksantiinia, beetakaroteenia ja lykopeenia.
Terälehdet auttavat unen saannissa, supistavat limakalvoja, parantavat ruoansulatusta, vahvistavat vatsaa, tasapainottavat kuukautisia sekä helpottavat pahoinvointia, ummetusta, ripulia ja hengitystietulehduksia. Ne lievittävät myös surua, ahdistusta ja alakuloa, piristävät yleisvointia ja vahvistavat immuunijärjestelmää. Terälehtien käytössä tunne-elämä piristyy ja kiukkukin laantuu.
VINKKI: Terälehdet viinietikassa saattavat hillitä ylenpalttista hikoilua. Ruusuhunajaa voit kokeilla kurkkukipuun ja angiinaan ja kurlausvetenä ikenien haavoihin. Vaihdevuosioireiset voivat yhdistää salvian ja ruusun, sillä ruusu lievittää stressiäkin.
Kokeile ruusua myös tulehduksien, nivelsäryn, infektioiden, munuais- ja sappivaivojen, ruuansulatuksen parantamisen, flunssan ja yskän sekä rakkovaivojen tukihoitoon.
Ruusuviinietikka muuten rauhoittaa auringon polttamaa ihoa ja nopeuttaa haavojenkin paranemista. Toimii myös hyvin mustelmien hoitoon. Samalla kun teet ruusuveden teeksi, voit käyttää jäähtyneen jämän ihollesi hoitavana kasvovetenä. Tai teekin sitä varten ihan oma annos! 😉
Ruusu sopii ihonhoidossa mainiosti kuivalle ja herkälle iholle, koska se supistaa, puhdistaa, kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Voitkin käyttää ruusua höyrytyksiin, erilaisiin naamioihin, voiteisiin ja kylpyihin.
VINKKI: Yhdistä ruusuun kamomillaa ja kehäkukkaa, niin saat herkälle iholle ihanan kukkahöyrytyksen / veden. Tämä sopii myös normaalille iholle!

Terälehdet soveltuvat jälkiruokien ja kakkujen koristeluun, salaattiin, juomiin, hilloihin. Ruusun terälehdistä voit myös valmistaa keittämällä ruusuvettä, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Saat aromit pysymään hyvin, kun teet terälehdistä siirappia tai ruusuvettä. Molemmat sopivat hyvin ruokien maustamiseenkin. Intialaisessa, marokkolaisessa ja Lähi-idän keittiöissä käytetään paljon ruusuvettä ja -siirappia. Ruusuvesi antaa riisiin tai jogurttikastikkeeseen hienon maun. Ruusuvedellä ja -siirapilla voi maustaa mm. makeisia ja juomia.
Ruusun terälehtiä voit käyttää esimerkiksi salaatteihin, pestoon, kuskusin tai riisin maustamiseen, jäätelöön, juustoihin, marmeladiin, hedelmäjälkiruokiin ja sorbetteihin. Erityisen hyvin terälehdet sopivat raparperi- ja omenapiirakkaan ja -hilloihin. Kourallinen ruusun terälehtiä voi heittää myös grilliin ja grillata niitä noin 1–2 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja kuivahtavat hieman. Tällaisia grillattuja terälehtiä voit käyttää suoraan grillistä, vaikka ruoka-annosten koristeluun.
Ruusun terälehdet sopivat myös mainiosti maustamaan pöytävettä ja niistä voi hyvin tehdä mehuakin. Varsinkin raparperimehuun kannattaa keittäessä heittää sekaan muutama kourallinen ruusun terälehtiä. Terälehtien maku sopii erityisen hyvin yhteen raparperin, persikan, kardemumman, sitruunan, tillin, fenkolin, jäätelön sekä puolukan ja muiden marjojen kanssa. Eli kannattaakin rohkeasti kokeilla näiden eri yhdistelmiä.
TIESITKÖ, Ruusunmarjoissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa. Lisäksi marjoissa on A, - B, - ja E-vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita, kuten natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, hiukan rautaa ja seleeniä. Kasvivalkuaista ja hiilihydraatteja marja tarjoaa anteliaasti. Marjoista voit tehdä kiisseleitä, hilloja, mehuja, soseita ja vispipuuroa.
Kokeile marjojen käyttöä myös ulkoisestihaavoihin kääreenä tai kylmänä teenä. Marjoista voit saada apua myös kuivaan ihoon.
VAROITUKSET
Ruusut voivat aiheuttaa allergiaoireita, erityisesti jos on yliherkkä aprikooseille, persikoille tai omenoille.
Ruusun suuri C-pitoisuus voi aiheuttaa ripulia.
Munuaissairaat eivät saa käyttää ruusua.
Hyvin tärkeää, Käytä vain luonnossa kasvavia ruusuja, Koska kaupasta ja puutarhoista ostetuissa ruusuissa on säilöntä- ja kasvuaineita ruiskutettu. Ne eivät silloin ole turvallisia myrkkyjensä vuoksi!!!!

RUUSUN TAIKAA
"Kreikkalaiseen mytologiaan kuuluvan tarinan mukaan ruusu luotiin Afroditen ihmisrakastajan Adoniksen verestä. Adoniksen tappoi Ares, sodan jumala ja Afroditen virallinen rakastaja. Mustasukkaisuudesta raivostuneena jumala lähetti villisian hankkiutumaan eroon kilpailijastaan. Haavoittuneena Adonis alkoi vuotaa verta. Afroditen kyynel sekoittui vereen ja synnytti ruusun. Ruusun ympärillä on monia muita legendoja, jotka kaikki yhdistävät sen Afroditeen, puhtaaseen rakkauteen ja intohimoon."

Ruusut olivat jo muinaisten egyptiläistenkin suosikkeja. He käyttivät ruusuvettä hajuvetenä ja huoneilman raikastajanakin. Kreikassakin Hippokrateskin suositteli ruusun kukkien ja öljyn sekoitusta kohtusairauksiin.
Ayurvedalääkäritkin käyttivät ruusun terälehtiä sekä ruusuvettä mm. laksatiivina. Myös länsimaalaiset kasviparantajat ottivat nämä ayuervedisiset käyttötavat käyttöönsä. Keskiajalla mm. saksalainen parantaja Hildegard Bingeniläinen suositteli kiulukkateetä hoitona melkein joka sairauteen.
Suomalaisilla hautausmailla ruusu viittaa Kristukseen, joka on kuoleman voittaja. Ruusun kukkien kauneus ja piikkien petollisuus ovat kuva elämästä. Samalla kertaa on läsnä kaunista ja satuttavaa. Ruusun monikerroksisen kukan on tulkittu viittaavaan myös salaisuuteen.
Ruusu tunnetaan siis toivon, ilon, rakkauden, intohimon, feminiinisyyden ja ylhäisen kauneuden symbolina. Se on myös Englannin kansalliskukka. Ruusun eri väreilläkin on omat symbolinsa ja merkityksensä.
"MAINOS"
Kurkkaahan "INTERFLORALTA " Ruusun merkitys ja kaupallisen ruusun hoito-ohjeet. Tiesitkö, Interfloralta saat tilattua kukat ja kimput millaiseen juhlaan ja tervehdykseen vain. Mikä parasta suoraan kotiovelle tilattuna!
"MAINOS"
VÄRIEN MERKITYS
- Punainen, symboloi romantiikkaa ja rakkautta.
- Vaaleanpunainen, kiitollisuutta, arvokkuutta, ihailua.
- Oranssi, innokkuutta ja intohimoa.
- Keltainen, ystävyyttä.
- Valkoinen, puhtautta ja viattomuutta.
- Violetti, rakastumista ensisilmäyksellä.
- Vihreä, elämää.
- Musta, surua, kuolemaa ja jäähyväisiä.
- Sininen, salaperäisyyttä ja mahdottoman saavuttamista.
RUUSUJEN MÄÄRÄ
- Yksi ruusu viittaa rakkauteen ensisilmäyksellä.
- Kaksi ruusua viittaa syvään rakkauteen.
- Kolme ruusua viestii "Rakastan sinua".
- Kuusi ruusua viestii halua olla Sinun.
- Seitsemän, yhdeksän, kymmenen tai kaksitoista ruusua viestii innokkuudesta."

LÄHTEET:
kuvat pixabay
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4ruusu
https://luontoportti.com/t/1008/metsaruusu
Käytännön lääkekasvit 1. Henriette Kress.
Villejä vihanneksia ja vähemmän tunnettuja marjoja. Henriette Kress.
Hanhikista kissanminttuun. Henriette Kress.
Porkkanaa iholle, Nokkosta hiuksiin. Anu Ranta.
Terveyskasvit. Michael Castleman.
https://shop.interflora.fi/fi/fi/tietoa/kukkatietoutta/kukkien-merkitys