
YRTIT
Maitohorsma,
(Epilobium angustifolium)

Käyttö kannattaa aloittaa varovasti, sillä maitohorsmalla voi olla ulostuttavaa vaikutusta!!
Käyttö: Kukat, lehdet, varsi, juuri. Kuivattuna/tuoreena. Ruuanlaitto, juomat, kosmetiikka. 2 tl kuivattuja kukkia, 2 dl vettä, teenä.
Vaikutus: sis. Beta-sitosteriini, C-vitamiini, n-nonakosaani, seryyli-alkoholi, diterpeenihapot, haihtuva öljy, gallotanniini, parkkiaineet, lima. Hiivatulehduksiin,munuais- ja eturauhasvaivoihin, lisää vatsan entsyymituotantoa, ennen ruokavaliomuutoksia. Tyrehdyttää verenvuotoja, desinfioi haavoja ja supistaa limakalvoja. Lehdillä on nestettä poistavia, limakalvoja supistavia ja tulehduksia lievittäviä vaikutuksia. Hyvä yleiskunnon vahvistaja. Edistää maidon tuotantoa. Kurlausvetenä suun ja nielun tulehduksiin.
Maitohorsma on yrttinä mieto, sitä voi käyttää pitäaikaisesti ilman sivuvaikutuksia.
Teen valmistus –
Käytä yksi pieni kourallinen lehtiä kupillista kiehuvaa vettä kohden ja hauduta noin 15 minuuttia. Tätä voit juo jopa kolme kupillista päivässä. Teellä on miellyttävä mieto maku ja sitä voidaan sekoittaa muiden yrttien kanssa maun lisäämiseksi. Kuten vadelma, mesiangervo, kanerva jne. Tällaiseen teehen sopivat myös horsman vanhemmatkin lehdet.
VINKKI: Kokeile maitohorsmanlehtien käyttöä yhdessä mesiangervon, ahomansikan- tai vadelmanlehtien kanssa!

Horsman lehtien hiostaminen
Hiostettaessa lehtien säilyvyys, maku ja tuoksu paranevat. Ennen hiostamista maitohorsman lehdet levitetään laakealle alustalle, ja niiden annetaan nahistua muutama tunti huoneenlämmössä. Nahistuneet lehdet kääritään tiiviiksi rulliksi. Sen jälkeen rullia kierretään niin, että lehtien pinnalle tulee solunestettä. Lehtirullat laitetaan ilmavasti lasipurkkeihin ja purkin kansi kierretään löyhästi kiinni. Älä pakkaa lehtiä liian tiiviisti, koska hiostuminen tarvitsee happea.
Purkit laitetaan lämpimään paikkaan (40–50 astetta), esimerkiksi hyötykasvikuivuriin tai kylmälaukkuun, joka lämmitetään kuumavesipulloilla. Lämpötila tulisi pitää mahdollisimman tasaisena. Liian viileässä lehdet helposti homehtuvat ja liian lämpimässä entsyymit tuhoutuvat. Sopiva hiostusaika on tunnista muutamaan tuntiin, kunnes lehdet muuttuvat ruskeiksi. Hiostuneet lehdet levitetään kuivumaan ilmavasti. Hiostetut, kuivatut lehdet säilytetään valolta suojattuna ja ilmatiiviisti pakattuna, esimerkiksi lasi- tai peltipurkeissa.
Horsmaa voit siis kuivattaa, käyttää tuoreena ja myös pakastaa. Varsinkin tuoreet nuoret versot ovat mainioita pakastaa myöhempää käyttöä varten!
