Vuohenputkesta lautaselle.

02.06.2025

VUOHENPUTKI, 

Aegopodium podagraria

Vuohenputki on helpoin yrttimme tunnistaa. Siksi se onkin usein niitä ensimmäisiä yrttejä, joita aletaan poimimaan. Se on myös hyvin monipuolisen käyttötavoiltaan. Se on kotoisin Euroopasta ja Aasiasta, mutta on levinnyt myös Pohjois-Amerikkaan. Meillä vuohenputkea kasvaa Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisempana se on harvinainen.

TUNTOMERKIT

Hyvä tuntomerkki on kasvin lehti: se on kahteen kertaan kolmisorminen eli kolmihaarainen ja kukat ovat valkoiset tai vihreänvalkoiset. Varsi on ontto, nivelten kohdalta täyteläinen, särmikäs, kalju. Vuohenputki kukkii Kesä–syyskuussa.

TORJUNTA

Vuohenputki on monen puutarhurin painajainen, sillä se leviää aggressiivisesti sekä siementen että maavarsien avulla. Sen esiintyminen kertoo ravinteikkaasta ja humuspitoisesta maaperästä. Mahdollinen torjunta on hyvä aloittaa ajoissa, ennen kuin vuohenputki ehtii kasvaa suuriksi ja hallitsemattomiksi kasvustoiksi. Kasvin säännöllinen kitkentä voi auttaa, mutta kasvi lisääntyy jo pienistäkin juurenpalasista. Kitkeminen onkin tehtävä ennen kukintaa ja siementen muodostumista, joka tapahtuu kesäkuun tienoilla. Toistuva niittäminenkin voi ajan myötä heikentää vuohenputken elinvoimaa. Vuohenputki on kuitenkin voimakas kasvi ja sen heikentäminen onnistuu vain, jos nämä toimenpiteet toistetaan säännöllisesti.

Kasvi tuottaa myös runsaasti siemeniä ja lisääntyy niidenkin kautta, vaikka sen pääasiallinen leviämistapa onkin juuriston kautta. Perennapenkin uudet tulokkaat tulisi asettaa siksi tiukkaan tarkastukseen. Usein vuohenputki livahtaa puutarhaan juurikin toisesta puutarhasta tuotujen kasvien mukana.

Jos vuohenputki pääsee leviämään vapaasti, se voi tukahduttaa muut kasvit alleen ja muodostaa lähes yksilajisen kasvuston. Tällöin kasvilajiston monimuotoisuus kärsii, ja istutusalueiden hallinta vaikeutuu huomattavasti. Siksikin vuohenputkea on karsittava säännöllisesti ja yrittää pitää se aisoissa puutarhassa.

TIESITKÖ;

Vuohenputken versot on vapautettu Ruokaviraston uuselintarvikepannasta eli voimme tehdä niistä vapaasti myös ruokatuotteita. Sen porkkana/sellerimäinen maku on moniin yhdistelmiin hieno, saatavuus on hyvä ja satokausikin pitkä.

Myös vuohenputken terveysvaikutukset riittävät sen vetovoimaisuuteen. Elias Lönnrotkin suositti sitä kihdin ja nivelvaivojen hoitamiseen ja vuohenputki on yksi parhaita "äijäkasveja" eturauhasen ystävänä.

NÄKÖISLAJIT

Vuohenputki on helposti sekoitettavissa samannäköisiin myrkkykasveihin. Matkijoina vuohenputkelle ovat monet sarjakukkaisten heimon kasvit, joista hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso ovat erittäin myrkyllisiä. 

Epämiellyttävän hajun lisäksi myrkkykatkon erottaa muista sarjakukkaisistamme varren sinihärmeinen, punaisten täplien kirjoma tyvipuoli. 

Huom! Myrkkykatko muistuttaa myös paljon koiranputkea. Ole siis tarkka kumpaa keräät! Koiranputki on herkkua!! Mutta Myrkkykatko Vaarallinen!

Myrkkykatkon lehti ja sen täpläinen, punertava varsi. Tämä varsi onkin hyvä tunnusmerkki, erottamaan sen mm. koiranputkesta! (https://www.omametsa.com/yleinen/myrkkykatko-conium-maculatum/)


Sen sijaan myrkkykeison tuoksu ja maku ovat miellyttävät. Vaarallisuutta lisää myös sen yleisyys. Myrkkykeison tyypilliset kasvupaikat ovat rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä.

Myrkkykeison lehdet eroavat selvästi koiranputkesta. 


Eniten vuohenputkea muistuttava on ehkä yleisenä kasvava vaaraton karhunputki. Karhunputki kasvaa yksittäin, varressa on tavallisesti punertavaa väriä, alimmat lehdet ovat yleensä kolmeen kertaan parilehdykkäiset, kukinto on valkoinen tai punertava ja pikkusarjat ovat suojuslehdelliset.

Nämä ja kaikki muutkin putkikasvit on aina hyvä opetella tunnistamaan kunnolla tai jättää suosiolla keräämättä.

" Huom, myös pieni valkovuokko voi hämätä vuohenputken kerääjää se, kun voi kasvaa vuohenputkien joukossa. Vaikka valkovuokon lehdet ovatkin vuohenputken lehtiä liuskaisempia se voi silti tietämätöntä erehdyttää. Muistahan, valkovuokko ärsyttää limakalvoja, joten sitä ei ole syytä poimia vuohenputkena!!"

VUOHENPUTKI


ROHTONA

Vuohenputkea on käytetty kansanlääkinnässä monien vuosisatojen ajan. Sillä on monia lääkinnällisiä ominaisuuksia, kuten tulehdusta ehkäisevä, kipua lievittävä, antispasmodinen, vatsaa rauhoittava ja hikoilua lisäävä vaikutus. Vuohenputki on tunnettu myös sen rauhoittavasta ja hermostoa vahvistavasta vaikutuksesta. Ulkoisesti vuohenputkea voidaan käyttää haavojen, ihottumien ja hyönteisten puremien hoitoon. Tiesitkö, Vuohenputkesta saatavaa lääkeaine metoksaleenia käytetään psoriaasin hoitoon!

Vuohenputki voi myös auttaa sinua, jos olet väsynyt ja uupunut. Ota silloin vuohenputkenlehdet osaksi ravintoasi ja tee vaikka vuohenputki kylpy lievittämään väsymystä ja stressiä.

Vuohenputken lehtiä.


HYVÄT AINEET

Vuohenputkessa on runsaasti terveydelle hyviä aineita kuten; 

  • antioksidantteja 
  • flavonoideja 
  • A-, C-, K-vitamiinia 
  • kuitua, kalsiumia, rauta 
  • magnesiumia, fosforia, kaliumia ja natriumia!


VAROITUKSET

  • Vuohenputki pitää tunnistaa varmasti, jotta sitä ei sekoita myrkyllisiin näköislajeihin.
  • Vuohenputki saattaa aiheuttaa reaktioita auringonvalon kanssa.
  • Vuohenputki ei sovi histamiiniallergisille.

RUUANLAITOSSA

Vuohenputken maku on miellyttävä se muistuttaa hieman anista ja selleriä. Nuoria vuohenputken lehtiä voidaan käyttää hyvin ruoanlaitossa. Kaikki lehdet käyvät, mutta vanhemmat lehdet ovat väkevämpiä maultaan. Lehdet voidaan pilkkoa pieniksi paloiksi ja lisätä esimerkiksi keittoihin, kalaruokiin, salaatteihin tai kastikkeisiin. Lehdet sopivat myös hyvin yrttiteen ainesosaksi.

Juurtakin voit raastaa ja käyttää mausteena erilaisissa ruoissa, kuten leivonnaisissa tai pataruokien mausteenakin.

Vuohenputken siemeniä käytetään myös mausteena ja niistä voidaan valmistaa öljyä, joka on erinomainen salaattikastikkeiden pohja. Siemenistä on myös sanottu, että ne piristävät seksielämääkin. Joten kannattaa ottaa vuohenputken siemenet lemmenrohtoihin mukaan!

"Siemeniä voit kokeilla nauttia 2–30 vko kuureina 1tl 1–3 kertaa päivässä joko sellaisenaan tai ruokien ja juomien joukossa."

Lehtiä kannattaa pakastaa tuoreeltaan tai kevyesti ryöpättynä tai ne voi kuivata ja käyttää viherjauheenakin. Vuohenputkea voidaan myös säilöä hapattamalla eli fermentoimalla. Fermentoitu ruoka on myös hyvin suosittua, sillä se on hyväksi suoliston mikrobeille. Hapattaminen on myös edullista, sillä siihen ei tarvita energiaa eikä kalliita pakkausmateriaalejakaan.


Vuohenputken supussa olevat pienet lehdet kerätään toukokuussa.(www.arktisetaromit.fi)

PIKAINEN PAISTETTU VUOHENPUTKI

vuohenputken lehti, mielellään nuoria

voita

Paista lehtiä voissa 10 min. Käytä lisukkeena perunoiden ja muun ruuan kanssa tai ihan vain lämpimänä salaattina!


TAIKAA

Kasvi symboloi parantumista, suojelusta, väsymättömyyttä ja uutta energiaa. Sopeutumiskykyä ja yhteyttä luontoon.

Vuohenputken Chakrat ovat Juurichakra, Napachakra ja Jalokivichakra.



LÄHTEET:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuohenputki

Hoitavat yrtit. Satu Hovi.

Villejä vihanneksia. Henriette Kress.

https://puutarha.net/artikkelit/vuohenputkelle-kyytia-nain-havitat-sen/

https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/luonnonyrtit/vuohenputki/

https://suomenluonto.fi/uutiset/monikayttoinen-vuohenputki/

https://yrttiatlas.com/vuohenputki/