
Vahvistava kesäherkku, Ahomansikka.
AHOMANSIKKA, Fragaria vesca
Tuo ihanan ihana ruusukasveihin kuuluva ahomansikka. Kuuluuko se sinunkin lempikasveihisi? Ehkäpä? Varmastikin monen kesäherkku myös!
MISSÄ AHOMANSIKKA KASVAA?
Ahomansikka eli metsämansikkamme on yksi harvoista mansikkalajikkeesta, jotka kasvavat luonnonvaraisena. Suomessa ahomansikka oli merkittävä talousmarja vielä 1800–1900-luvun vaihteessa. Kasvia viljeltiinkin yleisesti ja hyvin laajastikin 1700-luvulle saakka, kunnes puutarhamansikka pikkuhiljaa syrjäytti sen viljelyn. Laji onkin levinnyt ihmisen mukana maapallon eri osiin ja sitä löytyykin lähes kaikista maanosista. Meillä ahomansikkaa tavataan Etelä- ja Keski-Suomesta aina Oulun korkeudelle asti.
Ahomansikkaa kasvaa luontaisesti valoisissa, kuivahkoissa rinnelehdoissa, lehtomaisissa metsissä ja niityillä sekä löytyy sitä kedoiltakin. Se viihtyy myös hyvin hakkuuaukeilla. Ahomansikka on monivuotinen ruoho ja hyvin rönsyllinen kasvi, joka kasvaa 5–20 cm korkeaksi. Se myös leviää ja lisääntyykin tehokkaasti pitkien rönsyjensä avulla. Ahomansikan varsi ja lehtien alapuoli ovat karvaiset, lehdet ovat myös kolmisormiset sekä sahalaitaiset. Nämä ovatkin hyvät tunnusmerkit ahomansikalle, kun lähdet sitä keräilemään.
Ahomansikka kukkii kesä-heinäkuussa. Se onkin luonnonmarjoistamme ensimmäinen, joka kypsyy ja tuottaa satoa meille. Marjojen paras poiminta-aika on heinäkuussa. Marjat kannattaakin poimia talteen, koska niissä on hyviä vitamiineja.

Tiesitkö, että sanonta:
"oma maa mansikka, muu maa mustikka"
kertoo suoraan siitä, että ahomansikka viihtyy kasketuilla peltoalueilla tai laitumilla, niin sanotusti "omalla maalla".
Kalevalassakin ahomansikasta riimitellään kauniisti:
"Kasvoit kukkana kujilla, ahomailla mansikkana".
Ahomansikka löytyy myös sananlaskuista mansikan ja isänmaan ylistykseksi:
"Oma maa mansikka, muu maa mustikka"
AHOMANSIKAN KASVATUS

Haluatko kasvattaa ahomansikkaa? Sekin onnistuu ihan samalla tavoin kuin puutarhamme "normi" mansikkakin. Ahomansikan taimia tai siemeniä löydät hyvin varustelluista puutarhaliikkeistä.
Ahomansikka onkin täydellinen valinta aurinkoisille ja puolivarjoisille rinteille, maanpeitteeksi, reunakasviksi, kivikoihin, kalliokentille, niityille ja tienvarsille. Se viihtyy myös savisessa maassa ja kestää jonkin verran tallomistakin. Eli hyvä maanpeittokasvi puutarhasi ongelmakohtiin.
Siemenet
Kylvä ahomansikan siemenet keväällä tai syksyllä muokattuun maahan ja peitä ne kevyesti. Siemenet itävät muutamassa viikossa. Jos haluat ahomansikalla peittää pihasi ongelmakohtia, kylvä siemenet tiheään ja vastaavasti, jos haluat nauttia sen herkullisista marjoista, pitää siemenet kylvää harvaan. Ahomansikka palkitsee sinut kukkimalla ja antamalla marjoja jo toisena kesänä kylvöstä.
Ahomansikkaa kannattaa kasvattaa pihalle jo hyönteistenkin vuoksi, sillä se on perhosten, varsinkin tummakirjosiiven ja mansikkakirjosiiven toukkien suosikkiravintoa.
Taimet
Ahomansikan taimet istutetaan lehtien liittymäkohdassa sijaitsevan kasvupisteen alapuolelta. HUOM: Jos ahomansikka istutetaan niin, että lehtien liittymäkohta istutetaan mullan alapuolelle, taimi ei välttämättä lähde kasvuun!!!! Muistahan tämä.
Istutuksien alkuvaiheessa kastellaan hyvin niukasti, koska ahomansikka viihtyy kuivassa paikassa. Se ei todellakaan tarvitse paljon vettä. Marjojen muodostumiselle mansikka tarvitsee kuitenkin hiukan enemmän vettä, joten kun kukat alkavat muodostumaan, kannattaa myös kastelua lisätä sääolosuhteiden mukaan. Ahomansikkaa ei tarvitse erikseen suojata talvea varten ja seuraavana keväänä se taas pirteästi muistaa sinua kasvullaan.
AHOMANSIKAN HYÖDYT
Ota ahomansikka rohdoksesi ja liitä se mukaan ruokavalioosi. Sillä on mahtavat terveysvaikutukset ja hyödyt kehollesi.
Ahomansikka niin kuin kaikki mansikat sisältävät hyviä antioksidantteja ja vitamiineja. Sen lehdet sisältävät mm. C-vitamiinia, flavonoideja, antosyaaneja, parkkiaineita, metyylisalisylaattia, tanniineja ja eteerisiä öljyjä. Marjoissa taas on rautaa, C-vitamiinia, mangaania, karotenoideja ja kuparia. Ahomansikka on myös hyvä A-, B- ja K-vitamiinien lähde.
Kaikki mansikat suojelevat aivoja ja lyhytkestomuistia. Lisäksi mansikat parantavat immuunipuolustusta, nostavat veriarvoja, poistavat nestettä, vähentävät väsymystä ja stressiä sekä lisäävät seksuaalista energiaakin. Ne poistavat myös syöpää, alentavat kuumetta ja puhdistavat suolistoa.
Mansikan kuivia lehtiä voidaan käyttää myös hajustepusseissa. Ota ne silloin mukaan kylpyvesiin ja helli mansikalla ihoasi. Marjat ovat sallittu kaikessa elintarvikekäytössä, lehdet ravintolisä-, yrttitee- ja annoskoristekäytössä.

Rohtona
Rohtona voit käyttää mansikan lehtiä, kukkia, hedelmän kantoja, marjoja ja juurtakin. Ennen kukintaa tai kukinnan jälkeen kerätyistä nuorista lehdistä tehdään mietoa ja hyväntuoksuista teetä. Tämä on muuten hyvää!
Ahomansikan lehdet sopivat hyvin myös erilaisten teesekoitusten perusaineeksi niin tuoreina, kuivattuina kuin hiostettunakin. Niiden maku sopii yhteen mainiosti mm. maitohorsman, vadelman ja mustaherukan lehtien kanssa. Sekoitettuna ahomansikkaa muihin yrtteihin saat siis ihanan yrttisekoitusjuoman.
Keittiössä
Nuoria mansikanlehtiä voit käyttää salaateissa, voileipien päällä sekä kylmissä kastikkeissa. Kuivattuna lehdet sopivat hyvin viherjauheseosten raaka-aineeksi. Marjoja voit myös kuivata ja käyttää juomiin, keittoihin ja mysleihin.
Muistahan, myös marjojen kannat sopivat kuivattuina juomien valmistamiseen. Nuorilla vaaleanvihreillä lehdillä taas voit maustaa ja koristella monenlaisia juhlajuomia sekä makeita jälkiruokia. Ahomansikan lehdet antavat silputtuna lempeää aromia niihin.
MIHIN VAIVAA OTTAISIN AHOMANSIKKAA?
Ahomansikka sopii moneen erilaiseen vaivaan!
Ahomansikkaa voit käyttää turvallisesti erilaisissa ruoansulatusvaivoissa, anemiassa ja turvotuksessa. Juurikeite sopii hyvin runsaan parkkiainepitoisuutensa ja limakalvoja supistavan vaikutuksensa vuoksi hyvin ripuliin, virtsatietulehdukseen sekä suuhygieniaan.
Rohtona ahomansikka vaikuttaa ruuansulatukseesi ja edistää ruokahaluasi. Ahomansikan nauttiminen parantaa myös ruuansulatuselimiäsi ja kuntouttaa kudoksiasi. Nauttimalla ahomansikkaa, vaikka teejuomana, vahvistat myös kohtulihaksiasi sekä sydäntäsi. Ahomansikan lehdet ja marjat sopivat myös kihdin ja reumankin hoitoon.
Muista myös näkökykyäsi, sillä mansikan antioksidanttien on todettu ylläpitävän myös silmien terveyttä. Mansikan sisältämät antioksidantit ovat hyviä taistelussa mm. harmaakaihia vastaan.
Kaikki mansikat sisältävät luteoiinia. Tämä luteoiini edesauttaa solujemme toimintaa. Täten myös vahvistaa vastuskykyämme yhdessä c- vitamiinin kanssa ja näillä on mahdollisesti positiivisia vaikutuksia syövän ehkäisyssä.
"Elias Lönnrotin mukaan kasvi on ulostuttava ja janoa sammuttava."
MANSIKKA IHOLLA
Mansikka kosmetiikassa
Kosmetiikassa ahomansikan marjoja on käytetty normaalin ja epäpuhtaan ihon hoitoon puhdistamaan ja rauhoittamaan. Mansikka sopii myös herkälle iholle. Mansikka virkistää, supistaa, kiinteyttää ja raikastaa ihoa.
Mansikkasurvoksella -naamioilla voidaan hoitaa erilaisia ihovaivoja mm. finnejä ja ryppyjä. Mansikkasurvos tahna sopii myös rauhoittamaan auringonpolttamaa ihoa. Lehtiä ja kukkia voit käyttää kasvovesiin ja kylpyihin.
Tummuneita hampaita voit valkaista ja puhdistaa pitämällä pureskeltuja mansikoita suussa muutamia minuutteja. Hampaiden puhdistusta mansikalla on syytä kuitenkin käyttää kuuriluontoisesti, ettei hampaiden kiille vaurioitu
VAROITUKSET
- Odottaville äideille mansikan lehtiä ei suositella mahdollisten supistusvaikutusten vuoksi.
- Marjat ja lehdet voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita niin aikuisille kuin lapsillekin.

Yrttiveden valmistus eri vahvuuksilla
VAHVA KASVOVESI
2 rkl kuivattua yrttiä
1 dl vettä
NORMAALI KASVOVESI
1 ½ rkl kuivattua yrttiä
2 dl vettä
MIETO KASVOVESI
1 rkl kuivattua yrttiä
1 dl vettä
- Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua 15–30 min.
- Siivilöi haude ellet käyttänyt haudepussia.
- Kasvovesi säilyy jääkaapissa viikon.
Vinkki:
Voit lisätä tipan, pari omenaviinietikkaa yrttiveteen. Etikalla on ihoa puhdistava vaikutus ja se jättää iholle myös oikean happamuuden.
(Voit halutessasi lisätä tippa, pari kasviöljyä. Ravista tällöin purkkia voimakkaasti. Öljy pehmentää ja lisää ihon kosteutta.) Huom. rasvainen iho ei tätä tarvitse!
Nämä ohjeet sopivat myös mansikkateehen. (Toki jätät silloin öljyn ja etikan pois!) 😉
MANSIKAN TAIKAA
Mansikka symboloi rakkautta ja tämä symboliikka ulottuu sekä romanttiseen rakkauteen, että perheen ja ystävien väliseen kiintymykseen. Mansikan symboliikka rakkauden hedelmänä juontaa juurensa antiikin aikoihin. Jo muinaisessa Roomassa mansikka liitettiin Venukseen, rakkauden ja kauneuden jumalattareen. Pohjoismaisessa mytologiassa taas metsämansikka yhdistetään noituuden, kuoleman, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattareen Freijaan.
Kreikkalaisessa mytologiassa mansikat syntyivät kauneuden, rakkauden ja perhe-elämän sekä kasvimaailman hallitsijan eli Afrodite jumalattaren kyyneleistä, kun hän itki vuolaasti komeudesta tunnetun Adoniksen kuolemaa. Mansikka liitettiin muinaisaikoina naispuolisiin jumaluuksiin myös muualla Euroopassa. Pakanallisissa traditioissa mansikanlehdet symboloivat maaemoa, joka oli monien kansojen uskomuksissa naispuolinen henkiolento, joka oli maa tai hallitsi maata.
Keskiajallakin mansikkaa pidettiin myös hedelmällisyyden symbolina, mikä lisäsi sen merkitystä rakkauden vertauskuvana. Pohjois-Amerikan intiaanitkin kutsuivat ahomansikkaa sydänmarjaksi tämän muodon, hurmaavan tuoksun ja maun mukaan.Kaskitalouden aikana ahomansikka kasvoi nimenomaan ihmisten kotinurkilla, ahoilla ja muilla kulttuurikasvupaikoilla. Se oli silloin jo hyödyllinen terveyskasvi.
Ahomansikan tieteellinen sukunimi tulee kreikan tuoksua tarkoittavasta sanasta fraga ja lajinimi latinan sanasta vescus, syötävä. Mansikan kansanomaisia nimiä ovat mansikas, mantsimarja, malla, maamansikka, metsämansikka peltomansikka ja savimansikka.
Ennen uskottiin, että jos mansikkatahnaa siveli kesällä ihoonsa, niin talvella säästyi paleltumilta.
Mansikan sydämenmuotoinen ulkonäkö ja sen kirkkaanpunainen väri yhdistetään jo visuaalisestikin rakkauden tunteisiin ja intohimoihinkin. Mansikoiden antaminen lahjaksi on tulkittu hienovaraiseksi ja viehättäväksi tavaksi ilmaista rakkautta. Mansikat eivät ole vain kauniita ja herkullisia, vaan myös symbolisesti latautuneita. Kun joku antaa sinulle mansikoita, se voi olla ele, joka viestii syvästä kiintymyksestä ja välittämisestä.

IHANA AHOMANSIKKA!
Kuvat: Pixabay
Lähteet: https://luontoportti.com/t/252/ahomansikka
https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/luonnonmarjat/ahomansikka/
Terveyskasvit. Michael Castleman.
Porkkanaa iholle. Nokkosta hiuksiin. Anu Ranta
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahomansikka
https://www.woodlandtrust.org.uk/trees-woods-and-wildlife/plants/wild-flowers/wild-strawberry/