Pioni

13.07.2025

PIONI, Paeonia officinalis

Pionista on sanottu, että se on puutarhan kuningatar. Eikä ihan turhaan, koska kaikki pionilajikkeet ovat todella komeita kukkiessaan. Nuo ihanat pionit kukkivatkin parhaillaan.

Pionia on viljelty Euroopassa vuosia ja erilaisia pioni lajeja esiintyy luonnonvaraisena Aasiassa, Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Amerikan länsiosissa. Kiinassa pioneja jalostettiin koristekasvikäyttöön jo useita vuosisatoja sitten.

Pionit ovat ainoa pionikasvien heimoon kuuluva suku ja ne ovat saaneet alun perin nimensä Panonista, kreikkalaisten jumalten lääkäristä. Kauniin ja romanttisesta maineesta nauttivan pionin värit vaihtelevat valkoisen, aniliinin- sekä vaaleanpunaisen eri sävyissä. 'Paeonia'-sukuun kuuluu yli 30 lajia ja satoja lajikkeita.


PIONIN KASVATUS

Pitkäikäiset ja vahvat pionit ovat näyttäviä kukkia perennapenkissä tai pensaiden rinnalla, mutta ne ovat mahtavia myös omassa ryhmässään tai jopa ihan yksistään. Sillä pionien suuret kukat hurmaavat kauneudellaan ja ovatkin varma katseenvangitsija puutarhassa. Kiitolliset pionit ovat myös erittäin helppohoitoisia. Tärkeintä on, että ne istutetaan vettä läpäisevään, sora- tai hiekkapohjaiseen kivennäismaahan. Pionit viihtyvät parhainten saadessaan kasvaa rauhassa samassa paikassa.

Tiesitkö, hyvällä kasvupaikalla pioni voi elää helposti yli 100 vuotta!

Parisataa vuotta sitten jalostetut kiinanpionit ovat vahvoja, talvenkestäviä ja niitä on usein laajasti sekä edullisesti saatavilla. Niistä onkin hyvä aloittaa pioniharrastus, jos pionit sinua kiinnostavat.

Pioneja löytyy ruoho – sekä puuvartisina.

Ruohovartiset pionit ovat helppoja kasvatettavia. Ne ovat pitkäikäisiä ja hyvinkin kestäviä. Niiden varret kasvavat jopa metrin korkeudelle. Ruohovartiset pionit kasvattavat aina uudet varret joka kevät ja kesä, mutta varret kuolevat maanpinnan tasalle myöhään syksyllä jääden talveksi lepotilaan. Tutuimmat ruohovartiset pionit ovat kiinanpionit. Ruohovartisia pioneja ovat myös mm. kuolan-, tilli-, kartano- ja tarhapionit.

Puuvartiset pionit taas ovat pensaita, joilla on vahvat, monivuotiset puumaiset varret. Tämä tarkoittaa, että varret säilyvät maanpinnan yläpuolella ja kasvavat useiden vuosien ajan. Puuvartisia pioneja ei koskaan leikata alas syksyllä. Puuvartisia pioneja ovat mm. kiinanpensas-, jalopensas-, pensas-, ja tarhapensaspionit.

ISTUTTAMINEN

Kylvä pionin siemenet tai istuta juurakko aurinkoiselle kasvupaikalle, mutta ei ihan paahteeseen sillä pionien kukat säilyvät pidempään, jos ne ovat keskipäivän paahteen aikaan kevyessä varjossa. Pionin juurakot istutetaan pääsääntöisesti aina syksyllä. Paras istutusaika tälle ihanuudelle on syyskuun puolivälistä lokakuun loppuun. Pioni tekee silloin aktiivisesti uusia juuria ja on tällöin myös lepotilassa, eli sen kasvukausi on päättynyt. Juurien kasvatus on vilkkainta, kun maa on viileä tai kylmä, mutta ei vielä jäätynyt. Jos haluat muuttaa vanhan pionin kasvupaikkaa tai jakaa hyvin suurta pionia on sekin mahdollista, mutta tee se syyskuussa, koska pioni on silloin lepotilassa. Näin sen kasvu on keväällä turvattu. Pionien risteymiä ja kiinanpionin lajikkeita voidaan lisätä jakamalla.

Pionin siemenet itävät hyvin, mutta siihen kuluu aikaa. Pionin siemenet tarvitsevat itääkseen sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn. Sen vuoksi ne pitäisi kylvää kevätkesällä heti niiden kypsyttyä. Kuolanpionia ja muita jalostamattomia pionilajeja voidaan lisätä siemenistäkin. Jos haluat edetä nopeasti, kylvä tillipioni. Sen siemenet itävät pian kylvön jälkeen ja taimettuvat lähes kaikki heti kylvöä seuraavana keväänä. Nopeinta on myös kylvää siemenet heti niiden kypsyttyä suoraan siemenkodasta. Kylvä ne silloin noin sentin syvyyteen ja pidä kylvös tasaisen kosteana loppukesän ja syksyn. Moneen siemeneen tulee jo syksyllä muutaman millin juuri, ja ne taimettuvat heti seuraavana keväänä.

Kevätlannoitteeksi pionille sopivat typpipitoiset moniravinteiset seoslannoitteet tai maatunut lanta tai kompostimulta. Kun pioni juurtuu kasvupaikalleen ja alkaa kasvaa, se kasvattaa juurensa syvälle eikä sitä yleensä tarvitse edes kastella.

Pionin pienet versot keväällä, joista kasvaa kaunis puska kesällä. Kerää terälehdet kuivaukseen ja käytä uuttamalla erilaisiin huuhteisiin ja vesiin. Voit jopa tehdä yrttiteetä terälehdistä tai käyttää leivonnaisten mausteena.


PIONI ROHTONA

Pionin parantavat ominaisuudet huomattiin hyvin varhain. Pionin juurta onkin käytetty lääkinnällisesti yli 2000 vuotta. Kuuluisa Hippokrateskin suositti sekä kasvin juurta, että siemeniä kuukautiskipujen, hysterian ja punataudin hoitoon, myös epilepsian hoitoon pionin juurta on käytetty. 


KUKAT

Pionin kukissa on antosyaaniväriaineita, paeoniinia, flavonoideja, tanniineja.

Pionin kukan hyödyt:

  • Pionin kukkauutteen sisältämät vasta-aineet voivat auttaa suojaamaan ihoa ja ylläpitämään sen nuorekasta ulkonäköä.
  • Pionin kukilla on ihana tuoksu, joka voi lohduttaa ja rentouttaa ihmisiä, mikä tekee siitä loistavan tavan lievittää stressiä.

JUURET

Pionin juuret sisältävät asparagiinia, bentsoehappoa, flavonoideja, paeonifloriinia, paeoniinia, paeonolia, protoanemoniinia, tanniinihappoa, triterpenoideja ja haihtuvia öljyä.

Pionin juuren sisältämä peanoifloriini estää kouristuksia ja sillä on myös rauhoittava vaikutus. Pionin juuri on myös hyvä diureetti. Kouristuksia estävän vaikutuksen vuoksi pionin juurta onkin käytetty menestyksekkäästi kouristusten ja kouristuksia aiheuttavien hermostovaivojen, kuten epilepsian, hoidossa. Sitä on käytetty myös hinkuyskän hoitoon, ja juuresta valmistetaan joskus peräpuikkoja peräaukon ja suoliston kouristusten, peräpukamien ja suonikohjujen lievittämiseen. Kokeellisesti sillä on osoitettu olevan verenpainetta alentava, keskenmenoa aiheuttava ja mahahaavaa ehkäisevä vaikutus.

Ulkoisesti juurta käytettiin myös ekseemaan, reumaan ja reumaattisiin kipuihin. Sen vesiuutetta on käytetty myös maksan ja veren puhdistavana juomana, ja sen juuren keitosta viinin kanssa on käytetty kihtivaivoihin.

Lääkepioneita ovat kiinanpioni, ruusupioni sekä pensaspioni.

Tiesitkö, Kiinassa 1980-luvulla tehdyissä kokeissa osoitettiin, että paenoifloriini on oksitosiinin vasta-aine; tämä hormoni supistaa kohtua. Lisäksi sitä pidetään lievästi hypotensiivisena, joten se alentaa verenpainetta ja lisää veren virtausta sydämeen. Lisäksi se ehkäisee tulehdusta ja alentaa kuumettakin.

VAROITUS!

  • Pionirohdosta ei pidä nauttia raskauden aikana!
  • Pionin juuret ovat myrkkyä lemmikkieläimille. 
  • Pioni voi myös aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten ihoärsytystä.
  • Pionin juuren ylensyönti voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja vatsakipuja.

PIONI OHJEITA


PIONIVEDEN TISLAUS

Tislaus menetelmä pionivedelle kotioloissa ilman tislauslaitetta.

Laita pionin terälehdet kattilaan, jossa myös vettä. Aseta kattilan keskelle kuumuutta kestävä kulho. Peitä kattila kannella, joka on ylösalaisin. Tämän kannen päälle laita jääpaloja. Kattilassa oleva vesi kiehuu hiljalleen ja samalla höyrystyy kannen alla ja muuttuu pionivedeksi, joka tippuu kattilassa olevaan kulhoon. Huom. joudut lisäämään jääpaloja kannen päälle usein.

Tässä todella selkeä video tällaisesta tislauksesta. Videossa on ruusuja, mutta tämähän käy mille tahansa kukalle, jota haluat tislata.

https://www.youtube.com/watch?v=yeSVcP4WWlc




PIONI UUTE

Valmista uute, jossa on 20 grammaa pioninjuurta 750 millilitrassa vettä. Juoma siemaillaan päivän mittaan.

PIONIVESI

5 dl pionin terälehtiä

5 dl kiehuvaa vettä

Kerää pioninterälehdet poutaisella säällä ja kuivan. Varmista, että terälehdet eivät ole likaisia tai rikkinäisiä Laita terälehdet kuumaa vettä kestävään astiaan. Kiehauta vesi erikseen.

Kaada kiehuva vesi pionien terälehtien päälle. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin tekeytymään. Seuraavana päivänä pionivesi on valmista ja voit siivilöidä terälehdet pois. Säilytä pionivesi jääkaapissa. Säilyvyys on n. 2 viikkoa.

Pullota kauniisiin lasipulloihin tai suihkepulloihin, jotta voit suihkauttaa tätä lumoavaa pionituoksua ihollesi, hiuksiin, huoneilmaan jne. Tai käytä kasvo-, hiusvetenä. 


PIONIN TAIKAA

Pionin tarina:

"Paion oli jumalien lääkäri. Hän oli saanut näiltä lahjaksi Olymposvuorella kasvavan pionin, voimallisen lääkekasvin. Paion oli niin hyvä parantaja, että hänen opettajansa lääkintätaidon jumala Asklepios tuli kateelliseksi. Asklepios myrtyi vihassaan, kunnes halusi tappaa entisen oppilaansa. Silloin manalan jumala Haades, jonka haavan Paion oli parantanut, puuttui asiaan. Hän pelasti Paionin muuttamalla tämän pioniksi, ja siitä pitäen kasvin nimi on ollut 'pioni'."


Pioni symboloi kauneutta, kunniaa ja rakkautta. Tähän mahtavaan kukkaan liittyvät Paean, Afrodite jumaluudet. Pionin planeetta on Venus ja sen vastaavuus horoskoopeissa ovat Härkä ja Vaaka.

Tarhapioni yleistyi Euroopassa luostarilaitoksen ansiosta, kun luostaripuutarhoihin istutettiin pioneja lääke- ja maustekasviksi. Lisäksi pionilla oli paikkansa kristillisessä symboliikassa, joten voisi olettaa, että hartaalle uskovaiselle oli tärkeää voida hiljentyessään katsella symbolikukkaa.

Kiinassa Qing -dynastian aikaan pionista tuli Kiinan kansalliskukka, jota käytettiin paljon niin sisustuksessa kuin taiteessa. Pionin majesteettinen olemus ja hurmaava tuoksu on pitänyt sen suosittuna vuosisatojen ajan. Kiinalaiset ovat kautta aikojen pitäneet puupionia maskottinaan sekä onnen, rauhan ja varallisuuden symbolina. Puupioneja istutettiinkin mahtavia määriä Kuninkaallisten ja varakkaiden puutarhoihin.

Tälläkin hetkellä puupionin kasvatus elää ennennäkemätöntä nousukautta. Yleisissä puutarhoissa ympäri Kiinan on puupioneille varattu erityisiä alueita, jotka peittyvät keväällä kukkamereen ja niiden parfyyminen tuoksu täyttää ilman. Pääkasvatusalueilla järjestetään kukinta-aikaan festivaaleja ja puutarhat täyttyvät miljoonista vierailijoista niin kotimaasta kuin ympäri maailmaa.

PIONIN ERI VÄRIT

  • Vaaleanpunainen: Pionin romanttisin muoto, joten se on ihanteellinen väri hääkimppuihin ja pöytäasetelmiin.
  • Valkoinen tai hyvin vaaleanpunainen: Keskittyy pionin merkityksen ujouteen, mikä tekee siitä hyvän valinnan ilmaisemaan katumusta itsensä tai jonkun muun nolaamisesta.
  • Syvänpunainen: Tätä väriä arvostetaan eniten Kiinassa ja Japanissa, ja sillä on vahvimmat siteet kunniaan ja arvostukseen. Se on myös näissä kulttuureissa merkittävin vaurauden ja vaurauden symboli.

PIONEISTA

  • Jotkut pionit voivat oikeasti vaihtaa väriä. Näitä kutsutaan koralliriuttapioneiksi ja ne ovat aivan taianomaisia.
  • Pionin terälehdet ovat syötäviä.
  • Yhdysvallat on erityisen suosittu pionien viljelymaa. Niitä kasvatetaan Alaskassa, ja ne valittiin Indianan osavaltion kukaksi vuonna 1957.
  • Pionit rakastavat aurinkoa ja nauttivat valosta.
  • Hirvet ja puput vihaavat pioneja.
  • Muurahaiset rakastavat niitä ja viihtyvät nuppujen sisällä.
  • Koska pionit edustavat onnea, vaurautta ja onnellista avioliittoa, niitä käytetään usein hääpäivien kukka-asetelmissa.

"Pionin voima on rakkaus, onni ja uusi alku. Onko se sitä sinullekin? Pionin ihanan suuren avautuvan kukan kautta, avaa myös sinä sydämesi ja sielusi uusille seikkailuille ja asioille. Muista, myös miten tekosi heijastuvat sinuun ja muihin ihmisiin. Pyri siis aina toimimaan kunniallisesti ja kunnioittavasti. Älä pelkää myöskään pyytää anteeksi, jos teet virheen. Jaa rakkauttasi muiden kanssa parantaaksesi heidänkin elämäänsä."



LÄHTEET: 

Kuvat pixabay ellei muuta mainita.

https://www.pioni.fi

Pionit. Rea Peltola ja Vesa Koivu.

Pionit. Susanna Widlundh.


https://www.youtube.com/watch?v=yeSVcP4WWlc

https://pioniseura.fi/pionitietoutta/ohjepankki/

https://shop.interflora.fi/fi/fi/tietoa/kukkatietoutta/kesakuun-kuukauden-kukka

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pionit