
Piharatamon taikaa!
PIHARATAMO, Plantago major
Piharatamo kuuluu Plantago-lajiin ja siihen kuuluvat myös sen kaverit meriratamo, soikkoratamo, heinäratamo. Ratamot viihtyvät pihoilla ja poluilla sekä kestävät tallomistakin. Piharatamo on yleinen Rovaniemen korkeudelle asti. Nimensä mukaan meriratamo kasvaa veden tuntumassa pitkin rannikkoa. Ja Heinäratamoa kasvaa eteläisimmässä Lounais-Suomessa kuivilla paikoilla.
Piharatamoa ja kaikkia muitakin ratamoja voit käyttää samalla tavalla. Piharatamo on ikivanha rohto sekä menneen kansan haavalääke ja sitä se on myös nykyäänkin. Piharatamo on alun perin kotoisin Etelä-Euroopasta, mutta on levinnyt eurooppalaisten asutuksen mukana kaikille mantereille Etelämannerta lukuun ottamatta. Piharatamo on hyvä maanpeittokasvi se kestää leikkausta ja tallausta. Tämä kasvi on muinaistulokas.
ROHTO
Ratamon lehdet sisältävät limaa ja iridoidiglykosidia, jotka irrottavat ysköksiä ja rauhoittavat yskää, lisäävät vastustuskykyäsi ja torjuvat tulehduksia, lehdet ovat myös hyvin antibakteerisia. Ratamon lehdissä on myös paljon fenoleja ja triterpeenihappoja, jotka torjuvat mm. viruksia ja hiivaakin. Ratamoa onkin monissa yskää helpottavissa ja limaa irrottavissa rohdoissa. Ratamoa käytetään myös paljon ripuliin, maha- ja pohjukaissuolenhaavaumaan ja krooniseen mahakatarriin. Ratamon siemenet parantavat suolen toimintaa ja suojaavat suoliston limakalvoja.
Ratamosta löytyy myös:
- A-, B, - C, - K, - ja E-vitamiinit
- Koliinia
- Kivennäisaineita mm. kalium, magnesium, sinkki, rauta ja kalsium
- Lehdissä on myös mm. bentsoe, - ja salisyylihappoa, tanniineja ja kumariinia.
KÄYTTÖ
Voit käyttää piharatamon lehtiä ja siemeniä, (harvoin juuria) yrttiteenä, puristemehuna, tinktuurana, siirappina, hauteina ja kylpyinä. Kokeile piharatamoa ruuanlaittoonkin. Piharatamon lehtiä voidaan kuivattaa ja pakastaakin. Piharatamon kuivista lehdistä tehty viherjauhe säilyy hyvin kuivassa purkissa kaapissasi. Josta voit käyttää sitä juuri teehen ja ruuan maustamiseen tai smoothieihinkin. Ratamo sopii hyvin myös muhennoksien mausteeksi. Piharatamon maku on hieman karvas.
Kaikki ratamot ovat monivuotisia ja niitä voidaan keräillä kesästä syksyyn asti. Piharatamoa voit myös kasvattaa kylvämällä sen siemeniä polkujen varsille, pihakedolle, nurmikkoon, rantaniitylle, merenrantaniitylle, perhosniityllekin. Sen kukinta on hyvin vaatimaton, mutta se on hyvä maanpeittokasvi, vaikka pensaiden juurille.
TIESITKÖ, piharatamo pystyy tuottamaan 14 000 siementä vuodessa ja säilyy jopa 60 vuotta.

KAUNEUS
Piharatamon lehdet sopivat ihonhoitoon mainiosti. Ne rauhoittavat, vahvistavat ja pehmentävät ihoa. Puhdistavat ja supistavat ihohuokosiakin. Lehdet auttavat myös haavoihin ja naarmuihin.
Käytä yllättävään haavaan piharatamon lehtiä. Nappaa pihaltasi tuore lehti / lehdet ja pehmitä niitä käsiesi välissä ja aseta tämä lehti haavalle, hyttysen puremaan, syyliin tai finneihinkin.
Piharatamo onkin ärtyneen, rasvaisen ja näppyläisen ihon hoitokasvi. Tee siis ratamosta itsellesi höyrytyksiä, naamioita ja kasvovesiä. Jalkakylvyssä ratamo helpottaa väsyneitä ja hiertyneitä jalkoja.
RATAMON KÄYTTÖOHJEITA

RATAMOTEE
1–2 tl kuivattuja tai tuoreita ratamon lehtiä
2 dl kiehuvaa vettä
Kaada vesi lehtien päälle ja anna hautua 10min. Siivilöi. Voit myös käyttää sihtiä, niin ei tarvitse siivilöidä.
Juo 1–3 kupillista päivässä mm. yskään, käheyteen, virtsatientulehdukseen tai ruuansulatusongelmiin.
VINKKI: Kokeile paistaa ratamon nuoria siementähkiä. Paista niitä miedolla lämmöllä voin ja suolan kera. Kun siemenet alkavat tippua versoista ne ovat tarjoiluvalmiit.
RATAMONLEHTI AKNEEN
tuoreita lehtiä tai ratamon tuoremehua
Hienonna lehdet ja levitä aknesta kärsivälle iholle. Pidä tunti paikoillaan ja pese sitten iho haalealla vedellä. Toista tämä päivittäin viikon ajan.
VAROITUS
- Herkät voivat saada kosketusihottumaa ratamosta. Myös siitepöly on allergisoivaa.
- Ratamon käyttö vähentää raudan imeytymistä valmisteista ja vaikuttaa lääkkeiden käyttöön. mm. varfariinin imeytymiseen.
- Salisyylihapon vuoksi ratamoa ei saa käyttää, jos olet salisyylille allerginen.
TAIKAA
Piharatamon taika on parantaa, suojella, antaa voimaa ja karkottaa negatiivisia asioita sekä parantaa psyykkisiä kykyjä. Piharatamo on luonteeltaan feminiininen yrtti ja resonoi Venus-planeetan ja maan elementin kanssa. Sitä käytetään myös taikakaluna käärmeenpuremia vastaan ja erilaisissa loitsuissa. Ota tämä yrtti mukaan tehostamaan voimia muiden yrttien kanssa.
Varma merkki piharatamon yliluonnollisista voimista oli/on sen hämmästyttävä ja päättäväisyys palata aina takaisin, vaikka kuinka kitkisit ja leikkaisit sen pois. Niinpä piharatamon juuria käytettiin aikoinaan talismanina matkailijan suojelemiseksi ja sen lehtien, joita laitettiin kenkiin, uskottiin pitävän jalat tyytyväisinä ja väsymättöminä.
"Piharatamon viesti sinulle on, että olet oikealla tiellä. Kaikki mihin nyt ryhdyt, tulee onnistumaan. Vapaudu siis syyllisyyden taakasta ja tunteesta. Ota myös läheistesi rakkaus vastaan. Sitkeys kuvaa tällä viikolla piharatamon tavoin myös sinua. Vaikka välillä tuntuu, että asiat "tökkivät", niin ne menevät kuitenkin sitkeästi eteenpäin. Voimalauseesi onkin nyt -sitkeästi eteenpäin tallomisesta huolimatta."

LÄHTEET
Piharatamo kuva wikipedia. Muut omia.
Villejä vihanneksia. Henriette Kress.
Käytännön lääkekasvit. Henriette Kress.
Hoitavat yrtit. Satu Hovi.
Wikipedia.
https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/luonnonyrtit/piharatamo/
Porkkanaa iholle, nokkosta hiuksiin. Anu Ranta.
Vastustuskykyä kasveista. Sinikka Piippo ja Pertti Salo