
Ketohanhikki
KETOHANHIKKI,
Potentilla anserina

Kuva John Grace
Ketohanhikki on maanpeitekasvi ja sillä on pihlajamaiset lehdet sekä keltaiset 1–2 cm leveät kukat.
Ketohanhikki on siis matala monivuotinen ruoho, joka viihtyy avoimilla ja mielellään tallatuilla paikoilla kuten pihoilla, poluilta, laitumilla ja tienvarsilla. Ketohanhikki on alun perin lähtöisin meren rannoilta. Ketohanhikin levinneisyys merenrannoilla ulottuukin Suomenlahdelta Perämeren perukkaan saakka, sisämaassa kasvia on Oulun korkeudelle asti. Ketohanhikkia kutsutaan luonnonperennaksi.
Ihana peittokasviksi, joka kestää tallausta ja lisääntyy rönsyistä. Aurinkoisella paikalla ketohanhikin rönsyjen väri on punainen. Rönsyilevän muotonsa vuoksi se sopii myös hyvin amppelikasvatukseen. Pärjää myös hyvin niukkaravinteisella kasvualustalla. Tämän hanhikin kukinta-aika on kesä-elokuu. Sen parilehdykkäiset lehdet voivat olla myös vihreän sijaan harmahtavat ja silkkisenkarvaiset. Puutarhoilta tätä saa ostaa astiataimina ja jakotaimina.
Hanhikit ovat ruusukasvien heimoon kuuluvia monivuotisia kukkivia kasveja. Potentilla lajeja löytyy meiltä muutamia.
- Hopeahanhikki on pystykasvuinen ja sen lehdet ovat alta ja tai päältä, tai molemmista hopeinen, sillä on 1 cm leveät keltaiset kukat. Se viihtyy parhainten kuivilla niityillä ja teiden pientareilla.
- Rätvänä on myös pystykasvuinen ja sillä on 4 terälehteä, muilla on aina 5 terälehteä, sekä 1 cm leveät keltaiset kukat. Rätvänä kasvaa mielellään lehtometsien polkujen reunoilla.
- Kurjenjalka, myös pystykasvuinen ja 2–3 cm leveät ruskeanpunaiset kukat. Tämä on suokasvi ja hyvin näyttävä se voi kasvaa jopa 50 cm korkeaksi.
- Pensashanhikki on nimensä mukaan pensasmainen ja sillä on 2–3 cm leveät keltaiset kukat. Tämä pensas kasvaa luonnonvaraisena Pohjois- Amerikassa.
- Suikerohanhikki on monivuotinen ja rönsyilevä. Tätä kasvia ei tiettävästi käytetä nykyään enää rohtona, vaikkakin sen juuria onkin aikoinaan käytetty.
Kaikki ovat monivuotisia ja niiden keruuaika kestää kesästä syksyyn!!
HUOM. Hanhikkeja voidaan sekoittaa leinikkeihin. Joten muista, että hanhikeilla on terälehdet aina himmeät, kun taas leinikillä ne ovat kiiltävät. Tämä erotus pitää muistaa, koska leinikit ovat myrkyllisiä ja syövyttäviä. Ne ärsyttävät ihoa ja limakalvoja. Edes laiduneläimet eivät syö leinikkejä.
KÄYTTÖ KEITTIÖSSÄ ja ROHTONA
Ketohanhikista käytetään rohtona maanpäällistä kukinta-aikaan kerättyä versoa. Se sisältää runsaasti parkkiaineita, joilla on limakalvoja supistava vaikutus. Hanhikit sisältävät myös glykosideja, karvasaineita ja flavonoideja. Tästä syystä ketohanhikki sopii teen tai uutteen muodossa ripulirohdoksi sekä kurlausvesissä ientulehdusten hoitoon. Rohdos edistää myös haavojen umpeutumista. Kouristuksia laukaisevan vaikutuksensa vuoksi ketohanhikkia on käytetty myös kuukautis- ja suolistovaivojen hoitoon. Kokeile myös stressiin ja auringonpolttamalle iholle.
Ennen perunan tuloa hanhikkien tärkkelyspitoiset juuret olivat tärkeä ravinnonlähde. Niitä voidaan käyttää edelleen. Keltaiset juuret syödään raakoina, paahdettuina tai keitettyinä. Kerää ne syksyllä, kuivata, jauha ja lisää esimerkiksi leivonnaisiin ja puuroihin. Kypsennetyt juuret maistuvat pähkinäiseltä ja makeahkoilta, muistuttaen palsternakan ja bataatin makua.
Lehtiä voit käyttää sellaisenaan salaateissa, keitoissa ja muhennoksissa. Lehdillä on miellyttävä yrttinen maku. Kukatkin sopivat syötäviksi sekä koristeiksi. Eli voit käyttää hanhikista koko kasvin, kukat, lehdet ja juuren!
Vinkki! Hanhikin lehtiä voit käyttää pinaatin sijaan pinaattiruuissa!

kuva Wikipedia Create commons
Nappaa ihanat ohjeet käyttöösi!


VAROITUS
Liika on aina liikaa, joten käytä kohtuudella yrttirohtoja. Rätvänän juurissa, kun on runsaasti parkkiaineita, jotka suurina annoksina ärsyttävät vatsaa ja suolistoa. Suuret määrät myös aiheuttavat pahoinvointia. Aloita siis varovasti kuullostellen kehoasi!
KETOHANHIKIN TAIKAA
Hanhikkien uskottiin ravitsevan vaeltavia sieluja. Kansanperinteessä sitä kuvataan suojelijana pahalta, ja sen lehtiä laitetaan kenkiin torjumaan kohtauksia ja imemään hikeä. Cornwallin ja maaseudun perinteissä se sisälsi kaikuja keijuista, noidista ja viisaiden naisten parannuskeinoista.
Hanhikeista on myös uskonnollinen merkitys. Eräs legenda väittää, että Kristus-lapsi käveli kerran hopearikkaruohopolkuja pitkin – mistä juontuu sen lempinimi "Herramme jalanjäljissä".
"Hanhikit auttavat pitämään kiinni omista rajoista. Näiden ihanien kukkien avulla pääset irti ympäristön painostuksesta, et siis välitä muiden mielipiteistä tai siitä, miten sinun pitää elää ja olla, vaan seuraat omaa tietäsi. Hanhikki on rakkauden kasvi, se antaa miehille voimaa ja potenssia. Hanhikkien avulla henkinen yhteytesi kasvaa ja pääset käyttämään vapauttasi. Levitä siis siipesi vapaaksi ja ole oma itsesi! "
LÄHTEET
https://www.thecornishgarden.com/silverweed-potentilla-anserina/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ketohanhikki
https://laji.fi/taxon/MX.38844
https://luontoportti.com/t/342/ketohanhikki
Käytännön lääkekasvit 1. Henriette Kress.
Hoitavat yrtit. Satu Hovi.
Hanhikista kissanminttuun. Henriette Kress.