
Keltamo
KELTAMO, (Chelidonium majus), rohtokeltamo
Keltamoa kasvaa metsien reunoilla, niityillä, kaatopaikoilla ja joutomailla. Teiden ja asumusten tuntumassa tavallinen keltamo on todellinen kulttuurikasvi, jonka uskotaan saapuneen maahamme munkkien matkassa joskus keskiajalla. Se kuuluu unikkokasveihin ja on monivuotinen keltakukkainen ruohokasvi, jonka varresta erittyy oranssia maitiaisnestettä. Keltamoa tavataan varsinkin Euroopassa, mutta melko laajasti myös muissa maanosissa pohjoisella pallonpuoliskolla. Keltamoa on käytetty muinoin rohtona, vaikka se onkin myrkyllinen kasvi.

Keltamo kasvaa 60–100 cm korkeaksi. Sen varret ovat suoria, solmuista nivellettyjä ja haarautuneita. Varren tyviosa ja lehtiruodit harvaan pitkäkarvaisia, muuten lähes kalju. Lehdet ovat parilehdykkäisiä, lehdykät pyöreähköjä, kellanvihreitä, alta siniharmaita. Keltamo myös kukkii erittäin pitkään. Sen kukka on kauniin keltainen.
Keltamo siementää itse erittäin runsaasti ympäristöönsä. Voitkin mainiosti kylvää keltamoa metsän reunaan ja joutomaita peittämään sekä vesiaiheisiin ja runsasmultaisiin kivikkoryhmiin varjoisaan tai puolivarjoisaan kasvupaikkaan. Keltamo tuoksuu muurahaisten mielestä hyvältä ja siksi muurahaisetkin levittävät keltamoa tehokkaasti. Keltamon kasvualustan pitää olla kostea, humuspitoinen ja ravinteikas, jos haluat sen viihtyvän puutarhassasi.
KÄYTTÖ
Keltamo on siis hyvin vanha lääkekasvi, jota on tämän takia myös viljelty yleisesti. Kasvia onkin käytetty keitettynä, voiteena, puristemehuna tai jauheena muun muassa syylien ja känsien poistoon, silmäsairauksiin, virtsaamisvaivoihin, maksatauteihin, hammassärkyyn ja hinkuyskään. Sitä on käytetty myös pisamien poistamiseen. Keltamoa onkin vuosisatojen kuluessa käytetty lähes kaikkiin tunnettuihin vaivoihin. Venäläisen kirjallisuuden mukaan jopa syövän parantamiseen, josta kuitenkaan ei ole ihan täydellistä luotettavaa tutkimusta saatu aikaan. Nykyisinkin kasvi on mukana useiden maiden lääkekasvi- luetteloissa maksa- ja sappitautien hoitoon käytettyjen valmisteiden osana. Myös homeopaattisissa valmisteissa keltamo on suosittu rohdos. Keltamoa on käytetty myös värikasvina.
Keltamon kaikki osat ovat myrkyllisiä ja sen maitiaisneste voi aiheuttaa kosketusihottumaa. Tämä maitiaisneste on punertavan keltaista. Ja se onkin yksi myrkyllisin osa kasvia!! Se sisältää myös alkaloideja, esimerkiksi kelidoniiniä ja kelerytriiniä, joista jälkimmäinen vaikuttaa muun muassa lamauttavasti keskushermostoon ja sitä kautta myös verenkiertoon ja hengitykseen. Keltamon tiedetään aiheuttaneen lapsilla myrkytyksiä, jotka ovat johtaneet kuolemaan. Myrkytystietokeskuksen mukaan keltamo on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

VAARAT
Tätä yrttiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi sisäisesti! Kasvi ei sovi suun kautta nautittavaksi sen suuren alkaloidipitoisuuden vuoksi, ellei se ole lisäravinteeksi tehty tähän tarkoitukseen.
Syötynä keltamo polttaa suuta ja saa limakalvot tulehtumaan, voi saada aikaan jopa tuskallisia rakkuloita. Myöhemmin kasvin monet alkaloidit saavat potilaan oksentelemaan ja aiheuttavat ripulia. Vakavimpia seurauksia saavat aikaan hermostoon vaikuttavat alkaloidit, jotka pahimmillaan lamauttavat hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Keltamo myös aiheuttaa maksavaurioita.
Ulkoisesti käytettynä se on turvallista. Voit hyvin kokeilla keltamoa hauteena, kylpyinä ärtyneelle, atooppiselle iholle, känsien ja syylien hoitoon.
Nykyään keltamon ominaisuuksia hyödynnetään uutteiden ja puhdistettujen johdannaisyhdisteiden muodossa, jotka sisältyvät lääkkeisiin ja homeopaattisiin lääkkeisiin. Kasvin itsenäistä kotikäyttöä ei siis suositella.

Keltamo. Kuvaaja Risto Kangassalo
TAIKAA
Keltamoa on käytetty kaikenlaisiin magiatyöskentelyihin. Sen symbolit ovat vapaus, näyt ja voima. Voit käyttää keltamon yrttejä irtosuitsukkeissa, loitsupussukoissa, nukkejen täyttämiseen, magiaöljyjen tekemiseen, tarjoa luonnonhengille lahjaksi, aseta alttaripöydälle, valmista noitapalloja, tee erilaisia jauheita rituaaleihin.
Euroopassa tunnetaan tarina, jossa sokeita poikasia saaneet pääskyset katkaisevat keltamon varren ja puristavat siitä maitiaisnestettä poikasten silmiin, jolloin nämä saavat näkönsä takaisin. Siksi laji on tunnettu myös aikoinaan nimeltä pääskyjen kukka.
Keltamon energia on hyvin puhdistavaa ja silmiä avaava. Keltamo auttaa sinua näkemään asioiden oikean laidan ja avartamaan asioiden ja tilanteiden katsomustasi.

Keltamon chakrat ovat
Napachakra
Jalokivichakra
Otsachakra
LÄHTEET:
Keltamo kuvat pixabay ellei muuta ilmoiteta.
https://askelterveyteen.com/keltamon-laakkeelliset-ominaisuudet-ja-vasta-aiheet/
https://luontoportti.com/t/893/keltamo
https://fi.wikipedia.org/wiki/Keltamo
https://www.henriettes-herb.com/eclectic/rafinesque/chelidonium.html
https://inaturalist.laji.fi/taxa/55757-Chelidonium-majus