
Inkivääri
"INKIVÄÄRISSÄ ON KAIKKI HYVÄT OMINAISUUDET"
Näin sanoo intialainen vanha sananlaskukin. Inkivääri kuuluu myös vahvasti jouluun, maustetaanhan sillä leipomuksia ja ruokiakin, mutta se on terveellinen ja hyvin aromaattinen terveyskasvi muinakin aikoina. Viime kädessä inkivääri on enemmän kuin vain maukas ja terveellinen mauste - se on luonnollinen tapa lisätä kehon energiaa, parantaa verenkiertoa ja tukea hormonitasapainoa, jotka kaikki edistävät monipuolisempaa rakkauselämääkin. Eli, kun seuraavan kerran haluat lisätä hieman maustetta romanttiseen hetkeesi, älä unohda inkiväärin voimaa. Ota tämä yrtti heti käyttöösi, piristä sillä päivääsi ja helpota flunssaasi. Äläkä unohda sitä yötäkään! 😉
MILLAISESTA KASVISTA KYSE?
INKIVÄÄRI, Zingiber officinalis. Tämä kasvi on kotoisin Aasiasta. Inkivääri on kasvi, jolla on paksut juuret ja pystysuorat varret. Tällä monivuotisella kasvilla on solmujuuria, joissa on monia jakautuneita pieniä kasvupisteitä. Inkiväärin juurakko kasvaa vaakasuunnassa ja sen ulkokalvo voidaan nähdä keltaisena tai ruskeana. Juurakon sisäkalvo on kellertävän ruskea ja siinä on lukuisia hartsia sisältäviä suonielementtejä ja soluja. Inkiväärillä on houkutteleva tuoksu ja mausteinen maku. Kuivattu jauhe näyttää kellertävän valkoisesta kellertävän ruskeaan.
Jo muinaiset intialaiset käyttivät inkivääriä ruuanlaitossa, säilöntään ja erilaisten ruuansulatusvaivojen hoitoon. Myös kiinalaiset merimiehet alkoivat pureskella inkivääriä estääkseen merisairautta merellä ja lääkäritkin määräsivät tätä kasvia lihas-, nivel- ja munuaisvaivoihin. Muinaiset merimiehet olivat oikeassa inkiväärin suhteen, koska inkiväärillä on todellakin pahoinvointia estävä vaikutus se helpottaa huimaustakin paremmin kuin mitkään kaupalliset aineet. Nykyäänkin kiinalaiset naiset juovat inkivääriteetä kuukautiskipuihinsa sekä lieventääkseen aamupahoinvointia ja muita gynekologisia vaivoja.
Inkiväärissä tärkein bioaktiivinen yhdiste on gingeroli. Gingerolilla on voimakkaita anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Se auttaa myös vähentämään oksidatiivista stressiä tehden inkivääristä arvokkaan lisän yleiseen terveyteen. Inkivääriä on käytetty sen anti-inflammatoristen ominaisuuksien vuoksi jo ainakin 3000 vuoden ajan.

Tuoreessa inkiväärissä on myös valtava määrä mm. C-, E-, ja K-vitamiinia, sinkkiä, rautaa ja kaliumia näiden suojaavien antioksidanttien lisäksi. Inkivääri on myös luonnostaan hyvin energisoiva. Inkiväärin sanotaan hillitsevän tulehduksia, helpottavan pahoinvointia ja auttavan ruoansulatus- ja nivelvaivoissakin. Myös sydän- ja verisuonitaudit hyötyvät inkivääristä. Koska inkivääri auttaa alentamaan kolesterolia, estää verihyytymiä, joista veritulpat syntyvät sekä alentaa verenpainetta.
Inkiväärijuurta voidaan käyttää monella tapaa tuoreena, jauheena, kuivattuna, öljyssä tai lisättynä mehuun tai smoothieen. Käyttömahdollisuudet ovat moninaiset. Niistä löytyy varmasti juuri sinulle sopivat 😊
Kun flunssa iskee tee inkiväärijuoma. Inkivääristä keitetty juoma helpottaa monella tapaa flunssaoireita, mutta nuhajuomaa varten ei kannata keittää inkivääriä, ainoastaan hauduttaa sitä kiehautetussa vedessä kannen alla (0,5 dl vettä, peukalon kokoinen pala inkivääriä viipaleina + hieman sitruunamehua ja hunajaa), jotta hyvät ainesosat eivät haihdu tiehensä. Kannattaa kokeilla ja flunssa helpottuu!!

Inkiväärillä saat ruokaan ja juomiin täyteläistä ja lämmintä makua. Ota se siis heti käyttöösi!
Tiesitkö; Inkivääri on luultavasti arvokkain luonnonhyödyke ihmiskunnan historiassa. Kuivattu juurakko, jota kuljetettiin pitkiä matkoja Aasiasta Eurooppaan, oli aikoinaan kultaa arvokkaampi. Inkivääri oli niin kysytty, että se hävitettiin luonnosta 2000 vuotta sitten. Siitä lähtien se on menettänyt kykynsä siementä itseään, ja sitä kasvatetaan vain perusrungosta, juurakosta. Tämä saattaa olla ensimmäinen tunnettu tapaus, jossa ihmiset ovat aiheuttaneet kasvin sukupuuttoon kuolemisen! ☹ Muuten, myös tuttu kurkuma kuuluu inkiväärisukuun. Sillä on aika lailla samanlaiset terveysvaikutukset kuin inkiväärilläkin
INKIVÄÄRI ULKOISESTI
Iholla ja kotikosmetiikassa inkiväärillä on hyvät ominaisuudet. Inkivääri torjuu ennenaikaista ikääntymistä ja vähentää stressitasoa. Inkivääri tasoittaa ihon sävyä, lisää ihon elastisuutta ja hoitaa selluliittia, sillä se auttaa parantamaan ihon pintaverenkiertoa. Inkiväärillä on antiseptisistä ominaisuuksista, viruksia ja tulehduksia lievittäviä aineita ja vaikutuksia. Ja voi näin auttaa iho-ongelmiin ja akneenkin.
Aromaterapiassa sillä on afrodisoiva vaikutus, se torjuu mielen väsähtämistä ja loppuun palamista, sekä löysää sisäisiä jännitteitä.
Inkiväärillä on todettu myös olevan hyviä vaikutuksia hiuksille ja päänahallekin. Se todellakin hillitsee päänahan tulehdustilaa. Eli mikäli kärsit kutiavasta päänahasta, hilseestä tai hiusten lähdöstä kannattaa perehtyä inkiväärin ulkoiseen käyttöön. Tai ainakin kokeilla sen mahdollisuuksia!
Vinkki:
Voit raastaa ja puristaa tuoreesta inkivääristä mehua (tai ostaa valmiiksi pullotettuna), sekoittaa sitä esimerkiksi jojoba-öljyyn ja levittää päänahalle. Anna tämän öljyn vaikuttaa päässäsi muutamien tuntien ajan tai jopa yön ja pese se sitten pois. Inkivääriöljy hoitaa ja ravitsee kuin huomaamattasi päänahkaasi 😊
Ihana inkiväärikuorinta! Tämä inkivääritahna auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja ja myrkkyjä
1 inkiväärijuuri
2 rkl (fariini) sokeria
öljyä (kookos, - manteli, - hamppu, - oliiviöljyä)
Raastetun inkiväärin joukkoon lisätään 2 ruokalusikallista (fariini) sokeria. Saman verran jotain itsellesi sopivaa öljyä, jotta saat muodostettua tahnan. Sekoita siis aineet tahnaksi, jota käytät kerran viikossa ihollesi. Vältä aineen joutumista silmiin ja limakalvoille.
VAROTOIMET JA HUOMIOT KÄYTÖSSÄ
Herkkävatsaisille inkivääri voi olla liian ärhäkkää ja aiheuttaa närästystäkin. Inkivääriä EI suositella raskaana oleville. Vaikka se auttaakin pahoinvointiin, koska inkiväärillä on myös taipumusta käynnistää kuukautisia. EI myöskään verenohennus- tai diabeteslääkitystä käyttäville tai ihmisille, joilla on taipumusta rytmihäiriöihin.
Laimeita inkiväärivalmisteita voidaan antaa alle 2-vuotiaillekin. Ei kuitenkaan pitkään ja säännöllisesti.
Yrttejä käytetään aina kuunnellen omaa kehoa. Jos jokin yrtti ei sovi, sen käyttö lopetetaan. Annostuksiakin nostellaan sitä mukaan, miten keho niihin reagoi. Vain sinä itse löydät itsellesi sopivat annostukset. Olemmehan kaikki erilaisia!
KASVATA OMA INKIVÄÄRISI
Voit kasvattaa omaa inkivääriäsi! Tarvitset vain tuoreen juuren. Se on myös yllättävän helppo kasvattaa kotona. Paras aika aloittaa inkiväärikasvatus on aikainen kevät, maalis- tai huhtikuu, mielellään viimeisten pakkasten jälkeen. Valitse aina luomuinkiväärin tuore juurakko, joka on pullea mutta kiinteä. Se ei saa olla ryppyinen tai kutistunut eikä missään nimessä kuivunut. 😊
Etsi juuresta pieniä nystyjä ne ovat niitä kasvupisteitä, joista kasvi alkaa kasvaa. Voit istuttaa koko juuren, mutta voit myös jakaa juuren osiin. Jakaminen ehkä kannattaa, koska kaikki juuren palat eivät varmastikaan lähde kasvuun. Tai osta inkivääri juurakoita enemmän, jos et halua juurta pilkkoa. Tapoja yhtä monta kuin kasvattajaakin. Mikä estää sinua kokeilemasta molempia vaihtoehtoja 😉 Varmista, että jokaisessa juurenpalassa on kuitenkin näitä kasvupisteitä vähintään 2–3. Hyvän inkiväärisadon muodostuminen kestää 8–10 kuukautta.
Huom. Kaupoista ostettua inkivääriä käsitellään usein kasvunestoaineella, joten pese se haaleassa vedessä tai liota noin 2 tuntia.
Jos leikkaat juuren tee se näin: Leikkaa juuri terävällä veitsellä, joista jokainen on 2,5–5 cm pitkä, ja siinä on vähintään 1 kasvupiste mieluiten 3 tai 4. Anna viiltojen kuivua lämpimässä paikassa 1–2 päivää ennen istutusta. Näin inkivääripalat voivat muodostaa suojaavan kovettuman pintaansa. Koska muuten on vaarana, että leikatut palat mädäntyvät!

Aseta sitten nämä juuripalat tai yksi juuri ruukkuun mullan päälle. Jätä jokaisen palan väliin tilaa, koska inkivääri kasvaa vaakatasossa mullan alla. Peitä nämä juuripalat/juuri pienellä kerroksella multaa, mutta varmista, että osa inkiväärin kasvupisteistä näkyy edelleen. Kastele sitten varovasti. Aseta sitten astia lämpimään, kuivaan ja valoisaan paikkaan muutamaksi päiväksi ja anna versojen kehittyä. Voit hyvin siirtää pakkasten mentyä hyvin versoneen inkiväärin ulos. Ensimmäiset versot ovat näkyvillä noin kuukaudessa, mutta saattavat ilmaantua vasta myöhemminkin. Joten olehan kärsivällinen!
Toinen hyvä kasvatus tapa on laittaa inkivääri veteen juurtumaan, ennen kuin sen siirtää multaan. Tällöin vettä kannattaa laittaa vain pieni määrä lautasen pohjalle niin, ettei juurakko peity kokonaan vedellä. Kun juuret ovat kasvaneet veteen, juurakon voi siirtää multaan.
KASVU
Inkivääri pitää lämmöstä ja kosteudesta ja tarvitsee niitä myös hyvän sadon tuottamiseksi. Laita siis inkivääri ulkona lämpimälle, aurinkoiselle terassille, joka on suojattu tuulelta. Inkivääri kasvaa kesällä ulkona, mutta parhaiten se sopii sisätiloihin - mieluiten kasvihuoneeseen tai viherhuoneeseen.
Inkiväärin multa pidetään kosteana, mutta ei märkänä ja kasteluvetenä käytetään haaleaa vettä. Kasville annetaan myös lannoitetta kahden viikon välein koko kesän ajan, jotta inkivääri jaksaa kasvaa. Myös lehtien sumuttelu säännöllisesti parantaa inkiväärin kasvamista, koska se saa lehtien kautta kosteutta ja se estää tuholaisiakin. Inkivääri kärsii helposti mm. punkeista.
Jos kasvatat inkivääriä ruukussa, varmista, että valitset sellaisen ruukun, joka on vähintään 30 cm syvä. Inkiväärin juuret tarvitsevan tilaa. Muuten kasvi kituuttaa, etkä saa hyvää ja kunnollista juurta kasvatettua. Jos kasvatat maassa, istuta jokainen kasvava inkivääri vähintään 20 cm:n etäisyydelle toisistaan.
SATO
Kun inkivääri alkaa kukkia on sato leikattavissa ja valmis poimittavaksi. Voit myös kokeilla sormella onko juurakkoa kasvanut multaan. Leikkaa sitten varret pois ja ota juurakko mullasta. Pese se ja anna kuivua kunnolla. Voit hyvin myös laittaa tästä sadostasi uuden juurakon versomaan ja kasvamaan. Jos vain raaskit 😉 sillä tuleehan sadollesi paljon käyttöä!
Säilytä inkivääri kuivassa, viileässä ja pimeässä tilassa. Voit myös säilyttää inkivääriä pakastimessa ja raastaa siitä tarvitsemasi määrä suoraan ruokaan.
Inkivääri on trooppinen vihannes, joten se ei kestä pakkasilmastoa. Mutta kasvaa kesäisin maassa tai ruukussa ulkona. Ja ympärivuoden sisätiloissa.
TAIKAA
Inkivääri liitetään parantamiseen, rakkauteen, rahaan ja energiaan. Se on ihanteellinen yrtti erilaisiin rituaaleihin ja loitsuihin. Tämä taianomainen juuri/kasvi yhdistetään tulen elementtiin sekä aurinkoon.
Koska inkivääriä pidetään myös fyysisesti voimaannuttavana, lämmittävänä yrttinä, joka lisää lämpöä ja elinvoimaa niin kupillinen inkivääriteetä ennen rituaalia voi auttaa tehostamaan työsi voimaa. Tai käytä sitä kanelin kanssa yhdessä vahvistamaan energiaa. (Lue myös kirjoitukseni Kaneli)
Inkivääriä käytetään usein romanttisissa rituaaleissa intohimoisten tunteiden herättämiseen. Inkivääri on yksi afrodisiakkisista kasveista. Se nostaa tunnelman nopeasti huippuunsa 😉 Yksi tärkeimmistä syistä, miksi inkiväärin uskotaan parantavan mm. libidoa, on sen kyky lisätä verenkiertoa. Inkivääri sisältää yhdisteitä, kuten gingerolia ja zingibereeniä, joiden on osoitettu parantavan verenkiertoa kehossa myös sukuelimissä. 😊
Tämä onkin oikea miesten yrtti, koska verenkierron ja energian lisäksi inkiväärillä uskotaan olevan merkitystä hormonien, erityisesti testosteronin, tasapainottamisessa. Syömällä inkivääriä saat siis nostettua testosteronien tasoja ja näin lisätä luonnollista seksuaalisia haluja ja suorituskykyä. Naisilla inkivääri voi auttaa tasapainottamaan estrogeenia, parantaa yleistä lisääntymisterveyttä ja vähentää PMS:n tai vaihdevuosien oireita, jotka saattavat heikentää intimiteettitunnelmaa.
Vinkki:
- Yksinkertainen inkivääritee hunajan ja sitruunan kanssa on rauhoittava, lämmin juoma, joka paitsi vahvistaa immuunijärjestelmääsi myös voi sytyttää intohimon liekit. 😉
· Koska inkivääri liitetään talousasioihin, voitkin hyvin ripotella hieman jauhettua inkivääriä lompakkoosi tuomaan rahallista onnea. 😉
Otahan siis inkivääri kokeiluun, voit yllättyä sen voimasta!
Sekä Kaneli tuo ihana joulun taikaa tuova mauste!!
Lähde: Terveyskasvit, Michael Castleman. Vihreä noita, Arin Murphy-Hiscock. Kuvat pixabay.