
VIIKON KASVIKORTTI
Kangasajuruoho
Thymus serpyllum

"Tätä ihanaa kasvia käytetään puhdistautumiseen ja se tuo myös rohkeutta. Vähähoitoisena ja kestävänä kasvina se symboloi myös kestävää kauneutta ja stressin lievitystäkin.
Miten sinä levität juuresi ja kätesi läheisillesi? Ota mallia kangasajuruohon rönsyilevasta kasvusta levittää omia juuriaan maan alla ja päällä, näin edistäen omaa kasvuaan.
Kreikkalaisetkin kylpivät ajuruohon tuoksussa rohkeuden symbolina, ja roomalaiset uskoivat sen olevan kilpi myrkkyjä vastaan. Kasvin lääkinnälliset ominaisuudetkin tunnistettiin jo varhain ja egyptiläiset käyttivät kangasajuruohoa palsamoinnissa ja suitsukkeena kreikkalaisissa temppeleissä. Kasvin tuoksun uskottiin torjuvan painajaisia ja edistävän levollista unta. Kasvin tuoksu myös kohottaa mielialaa, lievittää stressiä ja luo rauhallisuuden ja hyvinvoivan tunteen.
Kangasajuruoho liitetään myös hedelmällisyyteen ja se onkin yksi lemmenrohtomme. Usein uskottiin myös, että kangasajuruohon ripustaminen oveen tai sen istuttaminen talon lähelle tarjoaa suojaa.
Eli kaikenkaikkiaan puhdistavaa ja rohkaisevaa energiaa on nyt tulossa. Sitä et myöskään pysty vastustamaan. Ota se vastaan, sillä se suojaa sinua tällä viikolla."
Kangasajuruohon Chakrat ovat :
Juurichakra
Napachakra
Kurkkukivichakra
Otsanchakra
Sinua voi kiinnostaa myös edellisen viikon kasvikortti!

KANGASAJURUOHO JALKAKYLPY
1 l kiehuvaa vettä
tuoretta tai kuivattua kangasajuruohoa
3 rkl merisuolaa
Keitä vesi ja kaada se yrttien päälle. Lisää suola ja kylmää vettä, jotta saat ihollesi sopivan veden. Hauduta jalkojasi vedessä, kunnes vesi jäähtyy. Kuivaa jalat ja levitä vielä hoitavaa voidetta ihollesi.
Kangasajuruoho on monivuotinen ja puolivarpu. Kasvupaikkoina sillä on harjut, hiekkakankaat, kalliot, törmät, kedot, tienvarret, joenrantahietikot. Tätä kasvia voit hyvin myös kasvattaa puutarhassasi, sillä kangasajuruoho on matalakasvuinen perenna, joka sopii aurinkoiseen tai paahteiseen paikkaan. Se sopii mainiosti myös nurmikon korvikkeeksi, sillä se kestää pientä tallomistakin. Kangasajuruoho ei menesty ravinteikkaassa maaperässä, eikä se jaksa kilpailla rikkakasvien kanssa, joten kannattaa valita karu kasvupaikka.
Kangasajuruohon levinneisyys on painottunut Etelä-Suomeen, mutta esiintymiä on pohjoisessakin. Hiekka- ja soramaiden peitekasvina tai kivikkotarhassasi ajuruoho viihtyy hyvin ja leviää aikaa myöten itsekseen. Kun kylvät tämän kasvin kannattaa siemenet ehdottomasti sekoittavat hienoon hiekkaan ennen multaan laittamista, jotta ne saa kylvettyä vähän toisistaan erilleen. Siemenet ovat äärettömän pieniä ja näin toimiessa kasvukin on taattu! Kangasajuruohoa on myös helppo siirtää puutarhaan luonnonkasvien siemenistä, rönsyistä tai juurrutetuista pistokkaistakin.
Kangasajuruoho kukkii heinä–elokuussa ja se on hyvin voimakastuoksuinen. Mehiläiset keräävätkin mielellään kangasajuruohon kukista mettä ja laji onkin hyvä hunajakasvi.
Ajuruohoja on muitakin, mm. Tarha-ajuruoho eli timjami, Nurmiajuruoho, Sitruuna-ajuruoho sekä Harjuajuruoho, joka onkin luokiteltu silmälläpidettäväksi. Kaikkia näitä voidaan käyttää rohtona ja ruuanlaitossa.
Huom: Kangasajuruoho muistuttaa koristekasvina kasvatettavaa nurmiajuruohoa, mutta on varsiltaan karvaisempi!!
Voimme kutsua kangasajuruohoa myös luonnontimjamiksi, koska se on sukua timjamille, mutta kasvaa luonnonvaraisena luonnossamme. Kangasajuruohoa voidaankin käyttää timjamin tavoin.
KÄYTTÖ
Kaikkia ajuruohoja on käytetty ihmistalouksissa hyvin monella tavalla, yskänlääkkeestä morsiamen houkutteluun ja paholaisten karkottamiseenkin. Tämä suosio perustuu ajuruohojen miellyttävään aromaattiseen tuoksuun.
Käytä kasvista versoja ja lehtiä ruokien mausteena. Kangasajuruoho sopii käytettäväksi mm. liha-, kala-, muna- ja pastaruuissa ja sen kukkia voit käyttää koristeena ruokapöydässä. Kangasajuruohosta voit tehdä myös yrttiteetä, se sopii myös hyvin yrttiliköörien valmistukseen. Tuota yrttiteetä voit myös käyttää kasvovetenäkin!
Rohtona kasvista käytetään sen kukkivia versonlatvoja, jotka kerätään heinä-elokuussa. Kasvin kukkivia osia käytetään myös lääkkeiden valmistukseen. Kaikissa ajuruohoissa on haihtuvia öljyjä, kuten, tymolia ja karvakrolia. Näiden lisäksi kasvista löytyy parkkiaineita ja karvasaineita.
Kokeile kangasajuruohoa:
- Yskään
- Keuhkoputkentulehdukseen
- Munuais- ja virtsarakon ongelmiin
- Koliikkiin
- Niveltulehduksiin ja nyrjähdyksiin, yrttikääreinä tai kylpyinä.
VAROITUS
- Kasvin yliannostus voi aiheuttaa oksennusreaktion, kun ruuansulatuskanavan rauhasten toiminta tehostuu liikaa.
- Ei raskauden- ja imetyksen aikaan.
- Voi hidastaa kilpirauhasen toimintaa, koska kangasajuruoho voi vaikuttaa kilpirauhasta sääteleviin hormoneihin.

Kangasajuruoho, Thymus serpyllum. Örö, Kemiönsaari
Kuva: https://www.flickr.com/photos/hennake/19750835702
LÄHTEET:
Käytännön Lääkekasvit 2. Henriette Kress.
https://luontoportti.com/t/1262/kangasajuruoho
Sinikka Piippo ja Pertti Salo. Vastustuskykyä kasveista.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kangasajuruoho
https://www.rxlist.com/supplements/wild_thyme.htm